dostawa Free delivery to parcel locker from 100 zł
Cart

Your cart is empty

English

Kolumbia El Deviso - COFFEE BEANS 200G

€18.03
Regular price: €21.21
-15%
The lowest price during 30 days prior to the reduction: €15.91
+13%

Select product variant:

Individual variants may differ in price

Select No (coffee beans) casserole Pressure espresso machine Drip coffee machine Drip Moka/Coffee maker Aeropress Chemex
item(s)
Availability:
a large amount

Product code: D512-46397

Shipping time: 2 days
Shipping from - ()

Ask about the product
Share

Opis

Kraj: Kolumbia
Wysokość upraw: 1850 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Caturra Chiroso
Obróbka: Myta

Profil sensoryczny:

Anyż, orzech laskowy, jabłko, róża, rumianek,
winogrono, malina

Ocena SCA: 87
Zbiór: 2024

 

EL DIVISO

 

Kawa El Diviso pochodzi z farmy o tej samej nazwie, prowadzonej przez 24-letniego producenta Nestora Lasso. Gospodarstwo znajduje się na obszarze 18 hektarów, z czego 15 hektarów przeznaczonych jest pod uprawę kawy, a 2 hektary stanowią las. Farma słynie z dużej różnorodności odmian kawowca, takich jak caturra, colombia, castillo, tabi, pink bourbon, red bourbon, yellow bourbon, bourbon ají, caturra chiroso, geisha, sidra, java i pacamara.

 

Nestor stosuje różne metody obróbki kawy: mytą (fully-washed), półmytą (semi-washed) oraz naturalną (natural). Na farmie rośnie aż 80 000 drzew kawowych na wysokościach od 1700 do 1850 m n.p.m.

 

Nestor podkreśla: „Jesteśmy trzecim pokoleniem zajmującym się uprawą kawy. Nasz dziadek, José Uribe, był założycielem El Diviso. Dzięki wspólnej pracy całej rodziny i ciągłemu oszczędzaniu udało nam się zbudować infrastrukturę do obróbki zróżnicowanych kaw. Po długim okresie prób i błędów udało nam się znormalizować procesy, co pozwoliło osiągnąć lepsze dochody i zainwestować w nowe odmiany, by podnieść jakość naszych ziaren.”

 

Proces produkcji:

Dla tej kawy w pełni mytej ziarna najpierw selekcjonuje się poprzez proces flotacji, wybierając jedynie w pełni dojrzałe owoce. Następnie przechodzą one 16-godzinną oksydację w wiśni. Potem przez 38 godzin fermentują beztlenowo w plastikowych pojemnikach w temperaturze 16-18°C. Kolejnym etapem jest 6-godzinna fermentacja w otwartych zbiornikach, gdzie zbierane są wycieki (leachates), które zostają później wykorzystane.

 

Po odpulpowaniu ziarna przechodzą 6-godzinną oksydację w mucilaginie. Następnie dodaje się wodę i wycieki, aby rozpocząć 24-godzinną fermentację zanurzeniową w temperaturze 32°C, podczas której mieszanka jest od czasu do czasu mieszana. Proces fermentacji kończy się płukaniem ziaren wodą o temperaturze 65-70°C (tzw. szok termiczny). Kawa suszy się przez 18-24 dni w systemach parabolicznych, aż do uzyskania 11% wilgotności.

 

Kawa El Diviso to efekt innowacyjnych procesów, rodzinnej tradycji i pasji do doskonałości w uprawie kawy.

 

Bestsellers