Etiopia Shonora - Kawa Ziarnista 1 kg
Opis
Kraj: | Etiopia |
Region: | Guji |
Odmiana: | Heirloom |
Punkty: | 86 |
Wysokość upraw: | 1900-2300 m.n.p.n. |
Obróbka: | Naturalna, |
Profil smakowy: | Pu-eh, kakao, orzech włoski, anyż |
Stopień palenia: | średni |
Etiopia Shonora
O kawie
Etiopia Shonora to kawa pochodząca z regionu Guji, który do niedawna był subregionem Sidamo, ale został wyodrębniony jako osobna jednostka. Region Guji, leżący w Oromii w południowej Etiopii, jest pokryty lasami i ma niezwykle żyzną glebę, co czyni go idealnym miejscem do uprawy kawy. W ciągu ostatnich sześciu dekad, dynamiczny rozwój handlowy i kulturalny uczynił Guji wyjątkowym regionem kawowym.
Rodzina Shonora była pierwszą, która rozpoczęła produkcję kawy w Guji 25 lat temu. Na początku lat 90. Shonora Gata założył stację przetwarzania suchej kawy w mieście Gerba oraz mokrej kawy w Sakicha, w zachodniej strefie Guji. Wspierał go jego syn Katelo. Przedsiębiorstwo to jest długoterminowym biznesem rodzinnym, nazwanym na cześć ojca. Kolejnym członkiem rodziny, zaangażowanym w dostarczanie zielonych ziaren kawy, jest Shebera Shonora, którego kawa w zeszłym roku była krajowym bestsellerem z jakością ocenioną na 96 punktów. Młodsze pokolenie, Adugna Shonora i Morkata Shonora, również z pasją angażują się w kawowy biznes od najmłodszych lat.
Shonora Coffee Trading jest największym producentem i eksporterem kawy wysokiej jakości w Etiopii, z dumą dostarczając kawę na rynki lokalne i międzynarodowe. Firma współpracuje bezpośrednio z małymi rolnikami z Guji, Suke Kutu Kebele i Urga w regionie Oromia, zbierając wysokiej jakości kawę do przetwarzania i eksportu.
Stacja przetwarzająca kawę obsługuje obecnie 150 lokalnych farm położonych na wysokości 1900-2300 m n.p.m. Duzi rolnicy otrzymują wsparcie finansowe na pokrycie kosztów zbiorów oraz doradztwo finansowe, szkolenia agronomiczne i analizy. Każdego roku nagradzają rolników, którzy dostarczają najlepsze wiśnie kawowe do stacji.
Obróbka naturalna
Wszystkie kawy są starannie zbierane ręcznie przed dostarczeniem do centrum zbiórki. Na stacji przetwarzania starają się mieć oddzielne partie kawy nazwane imieniem każdego producenta. Wiśnie kawowe są rozkładane cienkimi warstwami i suszone na podniesionych łóżkach przez około 15-21 dni, w zależności od pogody. W tym czasie są one regularnie obracane, aby zapewnić równomierne suszenie. Podczas wstępnego suszenia sortowane są wszystkie niedojrzałe wiśnie. Po osiągnięciu optymalnego poziomu suszenia, wiśnie są wysyłane do młynów, gdzie oddziela się ziarna od reszty owocu, czyli tzw. "hulled", przed sortowaniem w suchym młynie do wysyłki.
Wsparcie społeczności
Shonora Coffee Trading robi wiele dla wsparcia lokalnej społeczności. Inwestują w poprawę transportu publicznego i infrastruktury drogowej. Dodatkowo zobowiązali się do założenia szkoły i programu stypendialnego dla dzieci oraz planują budowę szpitala.
Ciesz się wyjątkowym smakiem kawy Etiopia Shonora, która przeniesie Cię w podróż po malowniczych wzgórzach Guji, oferując bogate i złożone doznania smakowe pełne nut pu-erh, kakao, orzecha włoskiego i anyżu.