dostawa Darmowa dostawa do paczkomatu od 100 zł
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

polski

Kolumbia El Deviso - Kawa Ziarnista 200 g

77,35 zł
Cena regularna: 91,00 zł
-15%
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 68,25 zł
+13%

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz Nie (kawa ziarnista) Tygielek Zmielona do Ekspres ciśnieniowy Zmielona do Ekspres przelewowy Drip Moka / Kawiarka Przelew/ Moccamaster Aeropress Chemex
szt.
Dostępność:
duża ilość

Kod produktu: D512-46397

Czas wysyłki: 2 dni
Dostawa od 0,00 zł - Odbiór osobisty (Polska)

Płac Solny 8-9, 50-061 Wrocław

Zapytaj o produkt
Udostępnij

Opis

Kraj: Kolumbia
Wysokość upraw: 1850 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Caturra Chiroso
Obróbka: Myta

Profil sensoryczny:

Anyż, orzech laskowy, jabłko, róża, rumianek,
winogrono, malina

Ocena SCA: 87
Zbiór: 2024

 

EL DIVISO

 

Kawa El Diviso pochodzi z farmy o tej samej nazwie, prowadzonej przez 24-letniego producenta Nestora Lasso. Gospodarstwo znajduje się na obszarze 18 hektarów, z czego 15 hektarów przeznaczonych jest pod uprawę kawy, a 2 hektary stanowią las. Farma słynie z dużej różnorodności odmian kawowca, takich jak caturra, colombia, castillo, tabi, pink bourbon, red bourbon, yellow bourbon, bourbon ají, caturra chiroso, geisha, sidra, java i pacamara.

 

Nestor stosuje różne metody obróbki kawy: mytą (fully-washed), półmytą (semi-washed) oraz naturalną (natural). Na farmie rośnie aż 80 000 drzew kawowych na wysokościach od 1700 do 1850 m n.p.m.

 

Nestor podkreśla: „Jesteśmy trzecim pokoleniem zajmującym się uprawą kawy. Nasz dziadek, José Uribe, był założycielem El Diviso. Dzięki wspólnej pracy całej rodziny i ciągłemu oszczędzaniu udało nam się zbudować infrastrukturę do obróbki zróżnicowanych kaw. Po długim okresie prób i błędów udało nam się znormalizować procesy, co pozwoliło osiągnąć lepsze dochody i zainwestować w nowe odmiany, by podnieść jakość naszych ziaren.”

 

Proces produkcji:

Dla tej kawy w pełni mytej ziarna najpierw selekcjonuje się poprzez proces flotacji, wybierając jedynie w pełni dojrzałe owoce. Następnie przechodzą one 16-godzinną oksydację w wiśni. Potem przez 38 godzin fermentują beztlenowo w plastikowych pojemnikach w temperaturze 16-18°C. Kolejnym etapem jest 6-godzinna fermentacja w otwartych zbiornikach, gdzie zbierane są wycieki (leachates), które zostają później wykorzystane.

 

Po odpulpowaniu ziarna przechodzą 6-godzinną oksydację w mucilaginie. Następnie dodaje się wodę i wycieki, aby rozpocząć 24-godzinną fermentację zanurzeniową w temperaturze 32°C, podczas której mieszanka jest od czasu do czasu mieszana. Proces fermentacji kończy się płukaniem ziaren wodą o temperaturze 65-70°C (tzw. szok termiczny). Kawa suszy się przez 18-24 dni w systemach parabolicznych, aż do uzyskania 11% wilgotności.

 

Kawa El Diviso to efekt innowacyjnych procesów, rodzinnej tradycji i pasji do doskonałości w uprawie kawy.

 

Bestsellery