Kolumbia El Deviso - Kawa Ziarnista 200 g
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Kod produktu: D512-46397
Płac Solny 8-9, 50-061 Wrocław
Koszty dostawy wybranego produktu
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Zapytaj o produkt

Administratorem danych osobowych jest Pisnia Coffee Company. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Udostępnianie karty produktu
Opis
Kraj: | Kolumbia |
Wysokość upraw: | 1850 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Caturra Chiroso |
Obróbka: | Myta |
Profil sensoryczny: |
Anyż, orzech laskowy, jabłko, róża, rumianek, |
Ocena SCA: | 87 |
Zbiór: | 2024 |
EL DIVISO
Kawa El Diviso pochodzi z farmy o tej samej nazwie, prowadzonej przez 24-letniego producenta Nestora Lasso. Gospodarstwo znajduje się na obszarze 18 hektarów, z czego 15 hektarów przeznaczonych jest pod uprawę kawy, a 2 hektary stanowią las. Farma słynie z dużej różnorodności odmian kawowca, takich jak caturra, colombia, castillo, tabi, pink bourbon, red bourbon, yellow bourbon, bourbon ají, caturra chiroso, geisha, sidra, java i pacamara.
Nestor stosuje różne metody obróbki kawy: mytą (fully-washed), półmytą (semi-washed) oraz naturalną (natural). Na farmie rośnie aż 80 000 drzew kawowych na wysokościach od 1700 do 1850 m n.p.m.
Nestor podkreśla: „Jesteśmy trzecim pokoleniem zajmującym się uprawą kawy. Nasz dziadek, José Uribe, był założycielem El Diviso. Dzięki wspólnej pracy całej rodziny i ciągłemu oszczędzaniu udało nam się zbudować infrastrukturę do obróbki zróżnicowanych kaw. Po długim okresie prób i błędów udało nam się znormalizować procesy, co pozwoliło osiągnąć lepsze dochody i zainwestować w nowe odmiany, by podnieść jakość naszych ziaren.”
Proces produkcji:
Dla tej kawy w pełni mytej ziarna najpierw selekcjonuje się poprzez proces flotacji, wybierając jedynie w pełni dojrzałe owoce. Następnie przechodzą one 16-godzinną oksydację w wiśni. Potem przez 38 godzin fermentują beztlenowo w plastikowych pojemnikach w temperaturze 16-18°C. Kolejnym etapem jest 6-godzinna fermentacja w otwartych zbiornikach, gdzie zbierane są wycieki (leachates), które zostają później wykorzystane.
Po odpulpowaniu ziarna przechodzą 6-godzinną oksydację w mucilaginie. Następnie dodaje się wodę i wycieki, aby rozpocząć 24-godzinną fermentację zanurzeniową w temperaturze 32°C, podczas której mieszanka jest od czasu do czasu mieszana. Proces fermentacji kończy się płukaniem ziaren wodą o temperaturze 65-70°C (tzw. szok termiczny). Kawa suszy się przez 18-24 dni w systemach parabolicznych, aż do uzyskania 11% wilgotności.
Kawa El Diviso to efekt innowacyjnych procesów, rodzinnej tradycji i pasji do doskonałości w uprawie kawy.