Rwanda Muhari Natural
Opis
Kraj: | Rwanda |
Region: | Giheke |
Odmiana: | Bourbon |
Ocena SCA: | 87 |
Wysokość upraw: | 1576 |
Obróbka: | Natural |
Profil smakowy: | Miód, aloes, melon, orzech brazylijski |
Stopień palenia | Jasny |
Zbiór: | 2021/2022 |
Prawie przez cały 2021 rok nie mieliśmy kawy z Rwandy na naszych półkach, mieliśmy więcej Ameryki.
Jednak wpadła do nas wiosna oraz dwa worki Rwandy. Wśród oferowanych nam surowców Rushashi Honey była naprawdę wyjątkową, a decyzja o jej zakupie szybką jak błyskawica mcqueen. W zależności od podejmowanej metody parzenia na pierwszy plan pojawią się różne nuty smakowe.
Pierwszy raz parzyliśmy ją w cuppingu i od razu po spróbowaniu filiżanki poczuliśmy nuty Martini oraz Pigwy. Filiżanka była dość wytrawna i soczysta jak młode wino, czy zielone skittles=)
Drugi raz parzyliśmy w V-60 i kolejność dyskryptorów nagle zmieniła się - miod i jego słodycz stała dominować nad resztą , dalej pojawił się smak jabłka (pigwy) , wytrawność i delikatny smak Martini, i posmak martini infjuzowanego kakaem.
Synoptycy mówią że na 90% procent będzie padało, a ja powiem że na 90% będziecie pamiętać smak Rwandy za miesiąc.