JAK ZAPARZYĆ AEROPRESS?
Aeropress – alternatywny sposób parzenia kawy, został zaprojektowany przez Alana Adlera w 2005 roku.
Co potrzebujemy mieć do zaparzenia kawy w aeropressie?
- Aeropress
- Papierowe filtry do aeropressu
- Wagę
- Stoper
- Serwer lub filiżanka
- Kawa
Jak zaparzyć dobrą kawę w aeropressie?
Aeropres to wielowariacyjny sposób parzenia. Można wymyslić wiele przepisów, ale w tym artykule przedstawimy dla was dwie najczęściej wykorzystywane metody:
- Odwrócona
Żeby zaparzyć kawę w aeropresie za pomocą tej metody zaczynamy od tego, że wkładamy tłoczek do cylindra, a następnie wsypujemy 16 g grubo zmielonej kawy. Nagrzana woda powinna wynosić od 89 C do 94 C, w zależności od metody obróbki kawy. Do mytaj obróbki polecamy wziąć niższą temperaturę, a do naturalnej – wyższą. Następnie zalewamy ok. 40 g wody, odczekujemy 30 sekund i delikatnie mieszamy. Po tym zalewamy resztę wody do 220 ml i znów mieszamy 3 razy. Czekamy do 1:00, nastepnie zakładamy sitko z przelanym wcześnie filtrem do Aeropressu i odwrócamy aeropress na naczynie do którego będziemy wyciskać naszą kawę. Wyciskamy powoli i bardzo delikatnie, aż do momentu jak usłyszymy syk powietrza – powinno to zająć ok. 30 sekund. Czas parzenia powinien wynosić od 1:45 do 2 minut.
- Tradycyjna
Metodę tradycyjną zaczynamy od zakręcenia sitka z papierowym filtrem (przelanym wcześniej wodą) na cylindrze i ustawieniu na naczyniu do którego będziemy przeciskać kawę. Następnie wsypujemy grobo zmieloną kawę 16 g i wlewamy ok. 50 ml wody temperatury od 89 C do 94 C, w zależności od metody obróbki kawy. Do mytaj obróbki polecamy wziąć niższą temperaturę, a do naturalnej – wyższą. Po wlaniu pierwszej częsci wody i odczekaniu 30 sekund dolewamy drugą częśc, która wynosi ok. 200 ml, mieszamy trzy razy i czekamy do 1:20. Potem na cylindr zakładamy tłok i powoli jednostajnym delikatnych ruchem wyciskamy naszą kawę przez 30 sekund, aż usłyszymy syk powietrza.
Jakie kawy z naszej oferty najbardziej polecamy do tej metody?
Kenia Matunda – aeropress pomoże wydobyć z tej kawy dużo kwasowości i owocowości. Polecamy wziąc niższą temperaturę od 89 do 91 C. Mielimy grubo, a w smaku otrzymamy hibiskus, dużo cytrusów, mleczną czekoladę i dżem pomarańczowy.
El Salvador Lyquidbar – aeropress pomoże wydobyć z tej kawy duże body i słodycz. Polecamy wziąć wyższą temperaturę od 91 do 94 C. Mielimy grubo, a w smaku otrzymamy ciemną czekoladę, miód gryczany i śliwkę.
MIŁEGO PARZENIA!