Od niedawna mogliście zauważyć, że pojawiła się u nas kolekcja specjalna, limitowana i nieco tajemnicza. Chcielibyśmy opowiedzieć wam trochę więcej o tych kawach. Przede wszystkim to są kawy wyjątkowe, które posiadamy w ograniczonych ilościach, mają specjalne eksperymentalne obróbki albo wyróżniają się transparentnym ciekawym smakiem. Czasami produkowane w tak małych ilościach, że kupujemy cały lot, którego nie wystarcza nawet na 200 paczek. Obecnie mamy cztery kawy w kolekcji. Przejdźmy się po kolei!
Kolumbia Rume Sudan – pochodzi z farmy Fincamigos, położona w pięknej okolicy Jardin w departamencie Antioquia w północno-zachodniej Kolumbii. Gospodarstwo znajduje się na wysokości 1741 - 1950 m n.p.m. i ma powierzchnię 16 ha, z czego 12 ha jest obsadzonych kawą i jest eksperymentalną farmą odmian dla Cafexport. Niektóre z odmian na tym gospodarstwie to laurina, Rume Sudan, Tabi i Geisha. Gospodarstwo posiada 4 hektary przeznaczone do ochrony lasu w celu ochrony środowiska naturalnego. Posadzone zostały także 650 rodzimych drzew i roślin.
Tabi została opracowana przez Cenicafe w 2002 roku w celu zwalczania rdzy liści. Jest to krzyżówka Typica, Bourbon i Hybrid de Timor. Nazwa pochodzi od słowa „tabi”, oznaczającego „dobry” w Guambiano, dialekcie tubylczego plemienia Kolumbii. Została posadzona na Fincamigos w 2018 roku.
Ta kawa jest podwójnie fermentowana przez 36 godzin razem z pulpą. Następnie jest poddawana fermentacji na sucho przez kolejne 36 godzin. Następnie kawa jest suszona na słońcu na podwyższonych łóżkach, aż osiągnie 11% wilgoci.
Profil sensoryczny: biała czekolada, śmietanka, słony karmel, suszone owoce
Kolumbia Tabi. Fincamigos - to farma położona w oszałamiająco pięknej okolicy Jardin w departamencie Antioquia w północno-zachodniej Kolumbii.
Gospodarstwo znajduje się na wysokości 1741 - 1950 m n.p.m. i ma powierzchnię 16 ha, z czego 12 ha jest obsadzonych kawą i jest eksperymentalną farmą odmian dla Cafexport. Niektóre z odmian na tym gospodarstwie to laurina, Rume Sudan, Tabi i Geisha. Gospodarstwo posiada 4 hektary przeznaczone do ochrony lasu w celu ochrony środowiska naturalnego. Posadzone zostały także 650 rodzimych drzew i roślin.
Tabi została opracowana przez Cenicafe w 2002 roku w celu zwalczania rdzy liści. Jest to krzyżówka Typica, Bourbon i Hybrid de Timor. Nazwa pochodzi od słowa „tabi”, oznaczającego „dobry” w Guambiano, dialekcie tubylczego plemienia Kolumbii. Została posadzona na Fincamigos w 2018 roku.
Ta partia jest w pełni myta, gdzie po selektywnym zbiorze i myciu kawa jest poddawana fermentacji na sucho przez 48 godzin, po czym jest myta, czyszczona i suszona na podwyższonych łożach, aż wilgotność osiągnie 11%.
Profil sensoryczny: mandarynka, suszona gruszka, morela
Kolumbia Felipe Arcila Pijao, Quindio / Jardines Del Eden
Kawa ta została wyprodukowana przez Felipe Arcila na farmie Jardines Del Eden.Tę partię poddano suchej fermentacji beztlenowej przez 48 godzin. Podczas fermentacji dodano odwodnioną skórkę mandarynki
do środowiska beztlenowego. Kawa została następnie delikatnie umyta, zmieszana z odwodnioną skórką mandarynki i umieszczona na podwyższonych łożach. Temperatura utrzymywana była poniżej
35°C dla uzyskania idealnej wilgotności.
Ten mikrolot to w 100% Castillo. Ta odmiana została po raz pierwszy wyhodowana przez
Federación Nacional de Cafeteros.
Punktacja: 89
Profil sensoryczny: mandarynka, nektarynka, kakao, cytrusy, miód, soczysta, kwiatowa
SALVADOR JUAN ALBERTO MORAN CORTEZ ANAEROBIC
Kawa pochodzi z regionu Apaneca-Ilamatepec. Obróbka anaerobic. Jest to naturalna obróbka ziarna w niskiej temperaturze. Dojrzałe i świeżo zebrane wiśnie umieszcza się w beczkach (najlepiej takich po sokach, ponieważ mają one wnętrze dostosowane do przechowywania żywności). Beczka musi być szczelnie zakryta, aby nie przedostawał się do niej tlen. Następnie wypełnia się ją w trzech czwartych wodą i zostawia podłączoną do wody z lekko otwartym zaworem. W ten sposób tworzy się zamknięcie wodne, którego celem jest odsysanie dwutlenku węgla, który wytwarza się podczas fermentacji. Następnie beczki umieszcza się w chłodni gdzie temperatura wynosi 6-10 C. Wiśnie fermentują 48 godzin. Kolejny etap to nasłoneczniony taras, na którym wiśnie rozłożone są cienką warstwą i leżakują 3 dni. Po tym czasie przenosi się je do szklarni gdzie przez 29 dni schną na afrykańskich łóżkach. W tym czasie osiągają wilgotność na poziomie 11,5%.
Profil sensoryczny: cukier muscovado, orzech laskowy, tamaryndowiec, kombucha, nektarynka
Andrés Salaverría pasjonuje się uprawą kawy od dzieciństwa. Jego rodzina zajmuje się uprawą kawy od ponad 100 lat, posiadając gospodarstwa w regionach uprawy kawy Atiquizaya, Concepción de Ataco, Jayúa i Apaneca. Andrés jest piątym pokoleniem i zajmuje się uprawą kawy od 11 lat.Andres pamięta, jak lubił towarzyszyć swojemu ojcu w młynie El Molino każdej nocy, aby zobaczyć, jak wiśnie kawowe są rozładowywane z codziennych zbiorów z różnych gospodarstw, uwielbiał wspinać się na ciężarówki i skakać po stosach winogron, od tego czasu jego zainteresowanie rosło. Każdego lata podejmował tymczasowe prace w rodzinnej firmie produkującej kawę, aby uczyć się i wdrażać nową wiedzę. Po ukończeniu uniwersytetu ukończył studia magisterskie Ernesto Illy w dziedzinie nauk ścisłych i ekonomii kawy, co było wzbogacające dla Andresa i dzięki temu udało mu się lepiej zrozumieć, co kryje się za całym łańcuchem produkcji kawy, a także uczyć się od różnych kolegów produkujących kawę z innych części świata.