Jak zaparzyć kawę w V60 02?
Jakie akcesoria potrzebujemy mieć do zaparzenia kawy w V60 02?
- V60
- Papierowe filtry do V60 02
- Wagę
- Stoper
- Serwer lub filiżanka
Parametry:
Mielenie – trochę grubsze, niż na aeropress
Proporcje – 18,5 g kawy na 300 ml wody
Temperatura – 91 – 94 C (w zależności od metody obróbki kawy. Do mytaj obróbki polecamy wziąć niższą temperaturę, a do naturalnej – wyższą)
Czas przygotowania – 3:00
Proces przygotowania:
Zaczynamy od tego, że moczymy i wkładamy filtr do naszego gadżetu, przelewamy go gorącą wodą. Nastepnie tę wodę wylewamy do zlewu i ustawiamy V60 na serwerze lub filiżance.
Wsypujemy 18,5 g kawy, włączamy stoper i wlewamy 50 ml wody. Czekamy 30 sekund, aż się skończy preinfuzja – proces uwolniania z kawy dwutlęku węgla. Po 30 sekundach wlewamy kolistymi ruchami jeszcze 120 ml wody i czekamy do 1:20, następnie wlewamy jeszcze 150 ml i czekamy, aż cała woda przecieknie przez zmieloną kawę. Czas parzenia powinien wynieśc 3 minuty.
Jaką kawę wybrać do V60 02?
Oczywiście speciality i oczywiście naszą kawę z Palomy! Do dripa będzie pasować każda kawa z naszej oferty. Wybierajcie w zależności od tego jakie smaki chcecie uzyskać. Najczęściej kawy obróbki mytej są kwaskowe, a obróbki naturalnej – słodkie. W tym momencie moją ulubioną kawą do dripa jest Kenia Subra Ame naturalnej obróbki, co jest bardzo nietypowe dla keniskiej kawy. W smaku poczujecie rum, śliwkę, cytrynę, dereń i kakao.