dostawa Free delivery to parcel locker from 100 zł
Cart

Your cart is empty

English

Tanzania Mwankumbi - Coffee Beans 5 kg For transfers/coffee machine

€122.38

Select product variant:

Individual variants may differ in price

Select No (coffee beans) casserole Out of stock Pressure espresso machine Out of stock Drip coffee machine Drip Out of stock Moka/Coffee maker Out of stock Aeropress Out of stock Chemex Out of stock
item(s)
Availability:
running out

Product code: 2CB6-22487_20240725135434

Shipping time: 2 days
Shipping from - ()

Ask about the product
Share

Opis

 

 

Kraj:

Tanzania

Region:

Ihombe, Mbeya

Wysokość upraw:

1,550 – 1,700 m.n.p.m

Farma:

Lunji Estates

Odmiana botaniczna:

SL28, N39, Kent

Obróbka:

Myta 

Profil sensoryczny:

Suszona żurawina, brzoskwinia, zielona herbata

Ocena SCA:

83

Zbiór:

2024

Informacje o spółdzielni

Mwankumbi powstało w 2016 roku jako spółdzielnia zrzeszająca 44 drobnych rolników we wsi Ihombe. Pomysł zrodził się podczas cuppingu ze znajomymi, kiedy okoliczni rolnicy przywieźli kawę do degustacji. Rozmawiali o wyzwaniach i problemach związanych z uprawą kawy, co doprowadziło do formalnego utworzenia spółdzielni w kolejnych tygodniach.

W ostatnich latach spółdzielnia powiększyła swoją liczbę członków, obecnie licząc 161 rolników. W pierwszym roku zebrano 15 ton kawy pergaminowej, a w 2021 roku było to już 94 tony. Kawa jest przetwarzana przez każdego członka spółdzielni, a następnie dostarczana do stacji odbioru, gdzie oceniana jest jakość i kawa zostaje zważona. Spółdzielnia organizuje transport do młynów, obróbkę oraz sprzedaż kawy.

Profil smakowy

Naszą kawę z Tanzanii wypaliliśmy jako Omni Roast, co oznacza, że świetnie nadaje się zarówno do parzenia słodkiego, soczystego przelewu, jak i owocowego, zbalansowanego espresso lub kawy z kawiarki.

Ciekawostka

Ciekawostką ukrytą w tej kawie jest mutacja genetyczna zwana „peaberry”. Z reguły w owocu kawowca znajdują się dwa nasiona zetknięte ze sobą płaską stroną. Przy kawach peaberry w owocu występuje tylko jedno ziarno, które jest bardzo małe i okrągłe – stąd nazwa, ponieważ przypomina groszek. Mówi się, że kawy peaberry są wyższej jakości, słodsze, o wyższej kwasowości i bardziej kompleksowym aromacie. To jednak pozostawiamy Wam do oceny!

Podsumowanie

Tanzania Mwankumbi to kawa, która zachwyci każdego miłośnika kawowych eksperymentów. Jej wyjątkowy profil smakowy i historia powstawania czynią ją idealnym wyborem dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż zwykłej filiżanki kawy. Ciesz się bogactwem smaków i aromatów, które oferuje ta wyjątkowa mieszanka!

Bestsellers